Enkel opskrift på glutenfrie boller, der ikke kræver voldsomt mange ingredienser. Og hvis man ikke lige har den rigtige slags frø, skifter man dem bare ud med nogle andre. Målene er nemme at huske, fremgangsmåden simpel, og resultatet godt. Kort sagt: mine nye glutenfrie yndlingsboller, der kan smækkes sammen i en ruf, når fryseren er ved at være tom.
Pyha, så fik jeg overstået alle mine eksamener! Og det betyder forhåbentlig, at der snart kommer lidt flere opskrifter fra mig, end der har været de sidste mange måneder. I går var jeg på biblioteket og hente inspiration i alle mulige og umulige (i hvert fald for en glutenallergiker…) kogebøger. Og der har i den sidste tid også samlet sig en hel masse noter til spændende opskrifter, der skal prøves af! Jeg glæder mig og håber, I gør det samme. Jeg kan i hvert fald se, at mange ny har like’t på Facebook, og det giver motivation 🙂
Jeg har desværre lidt været inde i en af de der mad-nedturs-perioder, man godt kan opleve, når man lever på “diæt”-mad: en af de der perioder, hvor madlavning mest bare handler om overlevelse. Sådan er det desværre bare (også) nogen gange – specielt når man kan se sit forråd af gluten- og laktosefri mad svinde i fryseren, og man ikke har tid til at få fyldt “depoterne” op. Det kender I sikkert også.
Men nu er eksamen ovre (i hvert fald i denne omgang), og jeg er atter klar til kamp i køkkenet! 🙂
Og så til bollerne!
Af opskriften her bliver der 9-10 stk. På grund af amaranthen/quinoaen er det boller med gods i, så de mætter godt. Jeg plejer at spise én til morgenmad med peanutbutter eller hasselnøddesmør på, eventuelt sammen med et smilende æg med urtesalt. Nammenam, og så giver det ikke de store blodsukkerudsving, så man er mæt længe
Jeg har lavet opskriften mange gange efterhånden, med forskellige kombinationer. De smager forskelligt, men bliver altid gode. Ingredienserne kan derfor sagtens skiftes ud med andre, hvis du ikke lige har f.eks. amaranth i dit køkkenskab. Smid evt. en kommentar, hvis du er i tvivl.
Dejen kan både laves med en røremaskine, en almindelig håndmikser, eller med håndkraft. Jeg bruger selv en røremaskine.
Ingredienser til 10 glutenfrie boller:
½ pk. gær
Lidt rørsukker eller 1 tsk honning (kan udelades)
6 dl lunkent vand
Lidt salt
2 spsk. Fiber Husk (den gule) (alternativt kan du bruge 4 spsk. af den grønne)
200 g majsmel (du kan sikkert også bruge fuldkornsrismel)
200 g amaranthmel eller quinoamel (Jeg kværner hel quinoa eller amaranth i min kaffekværn, men man kan købe færdiglavet quinoamel og amaranthmel i helsekost. Jeg har også engang brugt blendede hasselnødder i stedet)
150 g frø eller kerner (som regel bruger jeg halvt solsikkekerner og halvt græskarkerner)
Sådan gør du:
- Bland gær, vand og sukker/honning sammen til gæren er opløst. Lad det hvile i 10 min.
- Tilsæt salt og fiber husk og rør/pisk indtil væsken gelerer. Husk-geléen skal gerne være ret sej i det, så det kan være, du skal piske/røre længere, end du regner med.
- Resten af ingredienserne blandes hurtigt sammen i en skål og tilsættes geléen. Og så skal der røres. Gerne i 10 minutter.
- Form dejen til 10 boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Det gøres nemmest på samme måde som med frikadeller: med en spiseske mod en håndflade. Dyp indimellem skeen i koldt vand og sørg hele tiden for at håndfladen er fugtig – så slipper du for at dejen hænger i. Lad bollerne hæve under et viskestykke i 30 minutter.
- Bages i 45 minutter ved 180 grader. Man kan med fordel give bollerne et par sprøjt med en forstøver (altså sådan en man også bruger, når man stryger), når man sætter dem ind, da fugten forbedrer hævningen.
- Tag bollerne ud og lad dem afkøle på en rist, når det lyder hult, når man banker dem på bunden. Fryses ned, når de er ved at være kolde.
75 kommentarer
Hej. Kan man lave dejen om aftnen og lade den stå til næste dag i køleskabet 😊??
Hej An.
Jeg har brugt din opskrift på glutenfri boller. Alt ser lovende ud de hæver perfekt, men under bagningen falder de sammen og ligner mest af alt en pandekage når de er gennembagt og tages ud. Ovnen har ikke været åbnet under bagningen.
Hvad gør jeg forkert ????
Jeg har stor glæde ved flere af dine opskrifter.
Mange tak for dine varierede muligheder og forslag.
Venlig hilsen
Aase.
Hej Aase. Jeg har desværre heller ikke slev fundet en løsning på at de falder lidt sammen efter bagning. Det sker også indimellem for mig og rigtig tit for min mor. Måske ovn og temperaturer også har noget at sige. Eventuelt kan du prøve at bage dem ved højere temperaturer i lidt kortere tid og gerne stille et fad med vand ind i ovnen sammen med bollerne for at give mere fugt.
Vh. Ane
Hej Ane
Først tak for adgang til opskrift. Vil bare lige give mit lille bidrag til melblandingen, da jeg ikke lige have majsmel eller fuldkornsmel på lager.
Jeg prøvede istedet at bruge 100g amaranthmel, 100g quinoa og 200 glutenfri havregryn, som jeg allesammen malede til mel selv på min kaffekværn.
Jeg fik nogle lækre boller med en dejlig krumme og skøøøn smag. Så det er også en mulighed, men skal helt sikkert prøve dit bud på melblandning ASAP.
/Jette 🙂
Det lyder også som en lækker blanding. Åh, jeg elsker smagen af havre, men desværre kan jeg ikke slev tåle glutenfri havre, så det indeholder mine opskrifter ikke. Men derfor kan andre helt sikkert godt bruge dit tip alligevel, så tak for st fu deler <3
//Ane
Pingback: Min mor har udviklet en hjemmelavet nutella
Hej Ane,
De boller sælger du godt, dem må jeg prøve at lave;)
Jeg har købt en pose loppefrøskaller fra urtekram. Skal jeg bruge som mængde af dem som med Husk?
Mvh Dorrit
Kan man i stedet for majsmel bruge boghvedemel?
Man kan godt bruge boghvedemel. De smager så godt og blev rigtig fine.
Jeg brugte sesam- og hørfrø og solsikkekerner og sesamolie. Kom lidt olie i en lille skål og brugte engangshandsker smurt med olien når jeg formede bollerne. Så klistrer de ikke. Brugte også dit trick med at forstøve vand over dem.
Tak for en god opskrift 🙂
Velbekomme og tak for gode tips 🙂
Hej Ane vil lige give ros nu har jeg bagt dine glutenfri boller 2 gange. første gang holdt jeg mig slavisk til opskriften. Anden gang gav jeg den et islet af mit eget brød, som jeg forøvrigt altid har bagt selv, jeg har revet 1 persillerod,1 gulerod, 1 mellem stor jordskok og 1 pastinak og så her jeg kværne hasselnøder groft i og min mand, som det drejer sig om, siger er de er de beset bolder jeg har bagt efter han er blevet gluten allegist for 10 år siden og han og resten af familien er blevet udsat for. Håber du og andre kan bruge min idee. er forøvrigt rigtig glad for din side, da jeg har 1 super alagist og 1 laktosefri ekstra i familien. Undskyld stavefejlene
Mormor Pia
Hej Pia. Tusind tak for din søde kommentar 🙂 Og tak for tippet!
Hej, jeg vil rigtig gerne prøve de her boller, da jeg gerne vil prøve noget med quinoamel, men er i tvivl om mængden af loppefrøskaller (fra Urtekram), da jeg ikke ved hvad forskel på gul og grøn HUSK er… (Jeg har ikke læst alle kommentarer her, så undskyld, hvis det er et spørgsmål, der gentager sig). På forhånd tak for svar 🙂
Hejsa?
Det er virkelig nogle lækre boller, min søn på 5 elsker dem.. Vi skal igang med at bage anden portion idag, så han har til frugtposen i børnehaven?
Ih, det er jeg glad for at høre 🙂
Hej, de ser virkelig lækre ud!
Jeg tænker over, om man kan lave dem aftenen inden og så stille dem til at hæve på køl natten over?
Kh 🙂
Jeg har ikke prøvet, men tror i så fald, du skal bruge mindre gær og koldt i stedet for lunkent vand, for at gæren ikke får dejen til at hæve for hurtigt for derefter at falde sammen 🙂
De lækreste boller 🙂 Tak Ane! Lille tip til dem der heller ikke må få gær: 1 tsk natron + 1 tsk vitamin C virker perfekt i stedet for.
Fedt! Tak 🙂
1tsk vitamin C? Er det noget flydende eller hvad er det? Og hvor kan det købes?
Hej.
Super lækre boller. Endelig en glutenfri opskrift hvor det smager godt også. 😀
Men der var bare alligevel noget som gik galt da jeg lavede det. De blev ved med at være lidt dejet indvendig selvom jeg prøvede at give dem langt over bagetiden.
Har du nogen ide om hvad det er jeg har gjort forkert?
Men har smagt skorben som har fået nok, og det smagte godt. Mmm. 🙂
Glutenfrit bagværk er mere dejet end glutenholdigt, så måske er det “bare” det. Lidt mere mel og lidt mindre Husk kan være en løsning. Måske også lidt mere æltning. //Ane
Hejsa 🙂
Jeg har lige prøvet at bage disse boller. Lavede dobbelt portion, og har brugt grøn husk. Det blev slet ikke som du beskriver med at den er så sej at den næsten ikke kan røres med håndkraft. Er det kun med husk i, du mener den skal blive sådan?
De er også blevet HELT flade..:( Men jeg glæder mig nu til at smage dem, og det er første gang jeg bager glutenfrit.
Hej Melanie. Når man bruger grøn husk i stedet for gul, skal man bruge dobbelt mængde 🙂 Det kan godt være lidt en udfordring at bage glutenfrit i starten, og man kommer helt sikkert engang imellem til at lave noget, der ikke bliver lige i skabet – det gør jeg også stadig engang imellem – så det skal du ikke lade dig slå ud af. Jeg håber de smagte godt, selvom de blev flade 🙂 Kh. Ane
Mine er i ovnen lige nu. De hævede flot op, kiggede til dem og vupti?Så blev de temmelig flade. Nogen forslag til hvad der er gået galt
Det sker også indimellem for mig. I større eller mindre grad, og jeg har endnu ikke knækket koden mht. hvad der forårsager det. Men jeg arbejder på sagen!!
Kære Ane,
Jeg faldt tilfældingt over din side, da jeg søgte på glutenfrit brød. Mit spørgsmål går på, hvorfor man skal komme “Husk” i dejen. (Jeg lider ikke selv af glutenallergi, men skal bage til andre i familien, der ikke kan tåle gluten).
Venlig hilsen
Anne
Hej Anne. Husk hjælper på at holde dejen sammen. Glutenfri dej har en tendens til at smuldre, fordi de normalt er gluten, der gør dejen elastisk. Man tilsætter Husk for at kompensere for det manglende gluten. //Ane
Hej Ane 🙂
Jeg vælger at bruge kartoffel fiber i stedet for fiber husk, da det er lidt billigere.
Ved du, hvordan jeg skal dosere det?
Tusind tak for inspirationen!
Knus!
Hej Freja.
Hmmm, jeg må blive dig svar skyldig, men umiddelbart tror jeg ikke, kartoffelfibre kan erstatte fiber husk. Husk danner nemlig en gelé, når det kommer i kontakt med vand, og det hjælper med at gøre brødet elastisk, så det ikke smuldrer. Kartoffelfibre mener jeg ikke har samme virkning – men jeg har ikke prøvet, så vil meget gerne høre, hvordan det går, hvis du giver det et go 🙂
God bagelyst 🙂
Tak for svaret!
Mhh, jeg må prøve. Ellers tror du så, at hørfrø kan gøre det? De skulle jo udskille noget slim, som binder 🙂
Hmm, hørfrø der har stået i vand giver lidt samme effekt ja, så det kan godt være, det kan bruges. Du kan evt. overveje at blende hørfrøene, da det gør det endnu mere – undskyld udtrykket – “slimet” 😉
Er dog i tvivl, om det er nok til at holde bollerne sammen. Desuden har Husk også nogle hæveegenskaber, som hørfrø(slim) ikke har.
Glæder mig til at høre om eksperimentet 🙂
Ah oki. Tak! 🙂 vil prøve mig frem. Nok først med noget husk, så jeg er sikker på, det bliver ordentligt.
Hvis man ikke bryder sig om den underlige “hørfrø” smag, der fremkommer når man udbløder dem, skal man lade være. Min husbond spiser nogle knækbrød, hvor kernerne holdes sammen af “hørfrø slim”. Jeg får kvalme bare af lugten af de færdige knækbrød. Har ellers intet imod det palæobrød jeg spiser, men hvor hørfrøene ikke har været blødt ud.
Hejsa
Jeg vil bare sige et stort tak for at du har lavet denne side – og specielt denne opskrift. Jeg er brødjunkie og har hidtil kun kunne finde mandelboller, som kunne tilfredsstille lidt af min brødtrang. Indtil jeg lavede disse i dag. De smager og lugter stort set ligesom almindeligt brød og disse vil gøre livet meget lettere for mig, da jeg kan tage dem med rundt som mellemmåltider. Jeg skiftede majsmelet ud med mandelmel.
Jeg har tidligere forsøgt mig en del med kikærtemel (elsker humus og kikærtesalat), men smagen i kikærtepandekager og fladbrød lavet med kikærtemel synes jeg simpelthen smager så dårligt! Nogen der ved hvordan man skal maskere denne smag?
Tusind tak igen for gode opskrifter.
Hej Marie.
Velbekomme 🙂
Jeg har det lidt på samme måde med kikærtemel. Jeg er simpelthen ikke fan af det i bagværk, fordi jeg synes det smager for meget igennem. MEN jeg er ret vild med kikærtepandekager, som jeg har en opskrift på her. Man skal bare ikke forvente, at de smager af hvedemelspandekager. Hvis man gerne vil bruge dem som madbrød, fx til krydrede retter, smager det vildt godt at blande lidt gurkemeje eller gul karry i dejen og skifte hørfrøene ud med nigellafrø (det samme som ‘jomfru i det grønne’).
Jeg havde ingen husk eller fiberhusk, men jeg havde noget der hedder guakernemel, som også er et bindemiddel. Jeg brugte 2 spsk fulde med det resultat at jeg var nødt til at tilsætte 1,5 dl ekstra vand, fordi dejen blev meget hård.
Bagte mine boller ved 180 grader varmluftovn, i 28 minutter 🙂 venter nu på de bliver kølet af 🙂 de dufter ligesom almindelig hvedeboller.
Det er jeg spændt på at høre mere om! 🙂
Hej 🙂 Bollerne ser lækre ud! Jeg mangler lidt info om, hvor mange kalorier der er i en bolle. Kan du hjælpe mig med det?
Det har jeg desværre ingen anelse om overhovedet 🙂
Hej Ane
(Min første kommentar blev vist ikke sendt af sted så nu prøver jeg igen)
Dejligt med fine opskrifter, lige til at gå til:-) Ved du, om man kan erstatte de 150g frø og kerner med 150g mel? Eller duer det ikke for væskebalancen?
Glæder mig til at prøve opskrifter af:-)
Tænkte på om man kan lave bollerne kun med forskellige slags mel? Kan man erstatte 150 g frø og kerner med 150 g mel tror du?
Meget spændt på at gå i gang med at udforske din side:-)
Jeg tror sagtens man kan lave bollerne uden kerner. Så skal der, som du selv foreslår, nok lidt mere mel i, men ikke helt så meget som 150 g. Prøv dig lidt frem, hvor fast/våd dejen bliver. God bagelyst
Hej Ane.
Allerførst, tusind tak for en fed blog med en masse gode opskrifter. Det gør virkelig livet med laktose og hvedeallergi (måske gluten, har ikke fået det konstateret) mere overskueligt! I stedet for at det er træls, er det pludselig spændende og sjovt at prøve alle de nye slags ingredienser og eksperimentere med madlavningen. Keep up the good work!
Mit spørgsmål er egentlig, om du har erfaringer med kikærtemel i bagværk som boller og brød? Jeg ved man kan lave nogle lækre fladbrød/pandekager med kikærtemel men kan man skifte ris- eller majsmel eller måske endda amaranten ud med kikærtemel?
Mange Hilsner
Sally
Hej Sally.
Min erfaring med kikærtemel er, at det fungerer fint i bagværk, men i små mængder. Jeg er dog ikke særlig vild med kikærtesmagen til boller og brød. Er til gengæld ret meget fan af kikærtepandekager, som jeg indimellem spiser til morgenmad.
Kikærtemel hæver hurtigt, men falder til gengæld også hurtigt sammen. Derfor egner det sig godt til fx pandekager/fladbrød. Jeg tror det vil komme til at smuldre og smage sært, hvis du konsekvent skifter ris-, majs- og amarantmel ud med kikærtemel, men hvis du ikke bruger kikærtemel som mere end 1/5 af melet i en brødopskrift, tror jeg godt det kan fungere. Hvis du kan lide smagen .
Jeg håber det opklarede dit spørgsmål 🙂
Hej,
Jeg vil med glæde prøve opskriften. En tanke strejfede mig; er det muligt at smøre bollerne med olie for at holde på fugten…
Hej!
Aner det ikke. Umiddelbart vil jeg tro, olie vil gøre overfladen mere sej i det. Men det er måske et forsøg værd 🙂
Hej!
Tak for opskriften. Jeg prøvede opskriften for første gang her i foregårs
Og er umiddelbart meget positiv 🙂 jeg brugte amarantmel,
Men har nu fundet ud af det indeholder oligo hvilket betyder Amaranter rød
I FODMAP appen hvis nogle kender det.
Nogle der har erfaring med det?
Dejligt det lykkedes for dig 🙂 Amarant er også min yndlingsvariant af de her boller.
Men æv i forhold til FODMAP. Det er dog ikke noget, jeg kender så meget til, så må være dig svar skyldig. Men jeg er nysgerrig, så skal vist lige have læst lidt mere om det.
Hej Sarah.
Kender desværre ikke meget til FODMAP-diæten (endnu). Men æv, hvis det er no go for dig.
//Ane
Hej Ane,
Jeg er nysgerrig. Generelt til dine opskrifter, hvilken gær bruger du? Jeg har i en helsekost købt glutenfri tørgær og pakken indeholder 125 gram.
Hvilken form for gær bruger du, mærke, tørgær eller …
Mange tak.
Karina
Hej Karina.
Jeg bruger helt almindelig gær (malteserkors) fra almindelige supermarkeder. Den skulle efter sigende ikke være dyrket på noget, der indeholder gluten.
Derfor er 1 pk. gær altid 50 g i mine opskrifter 🙂
Har aldrig prøvet at bruge tørgær, så ved faktisk ikke, hvordan “oversættelsen” mellem tørgær og almindelig gær er.
Bedste hilsner
Ane
Hej,
Jeg har købt glutenfri tør gær, men du skriver 1/2. Hvad er det i gram?
Karina
½ pk. (almindelig) gær = 25 g. almindelig gær 🙂
Hej
Jeg kan se folk har udvekslet deres erfaringer, så jeg tænkte jeg lige ville smide min ind også.
Jeg brugte 45 g rismel og majsmel for resten, og i stedet for amaranthmel blendede jeg nogle mandler. Resultatet er en tung dej, men det smager uovertruffent. Ikke klæbrigt, men ikke så luftigt som almindelige hvedeboller.
Jeg lavede min ved håndkraft, og det kan sagtens lade sig gøre. Jeg valgte så at ælte dejen i skålen, i stedet for at røre den i 10 min.
Tak for tippet! Det lyder også lækkert 🙂
Hvis man ikke tåler gær, kan man så bruge surdej? Eller hvad skal deri og hvor meget?
Hej Milene.
Jeg har desværre ikke erfaring med at bruge surdej.
Hvis du gerne vil undgå gær, så prøv evt. dem her http://www.frimad.dk/index.php/glutenfri-valnoddeflutes/
De er med bagepulver i stedet for.
Jeg kan ikke helt gennemskue, om de her boller ville være okay med bagepulver i stedet for gær.
//Ane
Min erfaring siger mig at de er meget mere klæbrige indtil de er kølet helt af…..?
Dem jeg har haft frosset ned og tøet op og så varmet lidt i ovnen de er det slet ikke……
Så måske er det bare “værst” når de er varme??
/Anja
Hej Anja.
Jeg har ikke selv lagt mærke til, om der er forskel på, når de har været frosset ned.
Men du har helt sikkert ret: glutenfrit bagværk er altid mere ‘klægt’ når det bliver varmet op 🙂
/Ane
Okay, det vil jeg lige huske til næste gang så 🙂
Jeg synes også, at den fik en gele-agtig konsistens, da jeg rørte det sammen (men samtidig skummede den også lidt på toppen?)
Hmm, jeg har aldrig prøvet at husken skummer på toppen. Men jeg kunne forestille mig, det er fordi den skal stå/røres længere.
Konsistensen skal nemlig være en ret sej og stiv gelé. Faktisk så sej, at den næsten ikke er til at røre med håndkraft. Men det tager lidt tid, og når den først er blevet det, er man ikke i tvivl 😉
Ift. klæbrighed, så er det rigtigt, at de er særligt klæge lige efter bagning, så lad dem helst køle ned.
/Ane
Hej Ane.
Jeg har samme problem som Karen også skrev med at bollerne bliver klæbrige indeni, hmm..
Jeg tror, at jeg vil prøve at undlade rismel næste gang (jeg har brugt quinoa, ris, boghvede og majsmel)
Og måske lade dem køle af og “sætte sig” i lidt længere tid?
Det er i hvert fald virkelig træls!
🙂
Hej Nina.
Jeg håber det er en løsning at droppe rismelet. Lad mig høre, om det giver et bedre resultat, for så vil jeg slette parentesen med at man sikkert også kan bruge rismel fra opskriften 🙂
Hmm, jeg kom til at tænke på, hvor stor betydning det har for glutenfrit bagværk, at man ikke har en røremaskine? Tror du, det kan have nogen sammenhæng med det klæge brød?
Det kan godt have ret stor betydning, men man burde godt kunne bage glutenfrit udmærket med håndkraft, hvis man lige tager højde for et par ting:
Det er vigtigt at husk’en gelerer, inden man putter resten i. Den skal danne en ret sej gelé (og geléen skal være jævn). Det sker hurtigt, når man kører dejen i en røremaskine (eller pisker den med en elpisker), men rører man det med håndkraft, tager det dels længere tid, og man skal nok også sørge for at blande/røre noget grundigere for at få den jævn.
Desuden skal den færdige dej røres grundigt sammen, og det kræver også noget mere tålmodighed og muskelkraft, når man ikke bruger en røremaskine 🙂
Tak for svar Ane 🙂
Der er nu bagt 2 portioner af de her boller til fryseren og ungerne elsker dem, så nu har jeg taget et par stykker op til i morgen tidlig til morgenmad og madpakke, men er spændt på om den til madpakken bliver for tør…….
Valnødde/daddel bollerne er også bagt med succes og dem er der allerede efterspørgsel efter igen – ville gerne prøve at kaste mig ud i et rugbrød, men synes det er lidt svære ://
Har også en snart 8 måneders baby der snart skal have lidt at tygge i jo….. :s
Tak for dine fif!! 🙂
Fedt, at det lykkedes, Anja 🙂
Du skal ikke lade dig skræmme af, at ingredienslisten til de glutenfrie rugbrød er lidt længere end til bollerne. De er stadig ikke særlig svære at smække sammen.
God fornøjelse og velbekomme 🙂
Og hov skal lige høre……….. gør du noget specifikt når du tør bollerne op igen for at de ikke bliver tørre???
/Anja – som er i fuld gang med dine lækre opskrifter, men er helt ny i den her verden 🙂
Jeg bager altid brød/kage i almindelig ovn, da jeg synes varmluft tit bager brødet ujævnt eller gør det tørt. Til stort set al anden madlavning (specielt hvis man har flere ting inde samtidig) er varmluft at foretrække, fordi det er mere miljøvenligt.
Når bollerne har været frosset ned, tager jeg dem bare op og giver dem en lille tur i mikrobølgeovnen 🙂 Kunne også være fint med en tur på brødrister til slut, men sådan en har jeg ikke lige 😉
Dejligt at høre, at FriMad er med til at give dig mod på den glutenfrie verden, Anja. Lad mig endelig høre, hvordan det går 🙂
Okay, men er der forskel på hvordan bollerne bliver i henholdsvis almindelig ovn og varmluftsovn?? 🙂
Graderne er altid for almindelig ovn medmindre andet er angivet 🙂
Bruger du varmluft alligevel, skal man sænke varmegraderne 15-20 grader.
Hej Ane.
Når du angiver grader og tid er det så almindelig ovn eller varmluft??
/Anja
nu har jeg bagt bollerne et par gange, med amarant, rismel eller majsmel.
Jeg har lavet små boller af dejen ca 16 stk. og alligevel synes jeg de bliver ret klæge indeni. velsmagende, skal lige tilføjes, og de bliver revet væk… Men jeg vil lige høre om jeg evt skal bruge mere mel eller minder husk… har du nogen bud?
Og tak for din blog! Jeg fandt den det helt rigtige tidspunkt. Både min datter og jeg er på glutenfri, mælkefri, sukkerfri diæt, oven i løbet uden nødder 😉 pig det er jo dejligt at vide at man ikke er alene om det…
Hej Karen.
Tak for din ros – dejligt at høre, at I kan bruge bloggen til noget 🙂
Det er virkelig et godt spørgsmål. Jeg tror godt mindre husk kunne være svaret, da for meget husk godt kan være med til at give brødet en klæg konsistens.
Mere mel kunne måske også være en løsning. Specielt hvis bollerne i forvejen klasker lidt sammen under hævning? Jeg har faktisk ikke prøvet at bage dem med rismel, så måske det kan være årsagen til at de bliver klæge?
Når jeg bager dem med hhv. majsmel+amarant eller majsmel+qunoamel, synes jeg ikke de bliver egentligt klæge, men dog mere kompakte end almindeligt hvedebrød, og når man skærer dem over, sætter der sig krummer fast på kniven, men sådan opfører hjemmebagt, glutenfrit bagværk sig typisk.
Meld gerne tilbage med, hvad du finder ud af 🙂