Glutenfri æbletrifli med den lækreste, helt og aldeles laktosefri kokosflødeskum er vist blevet min nye yndlingsdessert. Og så er den faktisk sukkerfri oveni hatten! Den ser fornem ud, når man serverer den i et højt glas, men den er faktisk ganske nem og hurtig at lave, selvom den består af tre “lag”.
Jeg har for nylig haft besøg af min veninde fra København, og da vi begge er overordentligt madglade og synes, det er sjovt at eksperimentere med noget nyt, bestemte vi os for at give os i kast med en omgang æbletrifli.
Jeg har længe haft kig på denne opskrift fra Aarstiderne, men ville selvfølgelig gerne lave min egen, lidt enklere, helt glutenfri, mælkefri og (næsten) sukkerfrie version. Og det endte altså i den her, som ud over at smage kanon godt, heller ikke kræver masser af “mærkelige” (og dyre) ingredienser fra specialforretninger.
Det der med at lave gluten- og laktosefri mad af ting, man kan købe i supermarkedet, er vist lidt gået hen og blevet en sport for mig. Det gør nemlig indkøb en del lettere, og så har det den fordel, at mit glutenfrie/mælkefrie køkken opskrift for opskrift vinder indpas hos min omgangskreds, så mine venner har nemmere ved at forstå, hvad jeg kan tåle.
Opskriften her er sådan lidt på slump, men den rækker i hvert fald til 4 personer – og så kan man jo lave en refill, hvis man løber tør for ét lag før et andet…
For idéen til kokosflødeskummet vil jeg sige en stor tak til Christine, der fortalte mig om den i en kommentar til opskriften på min glutenfrie æblekage. Jeg er vild med den!!! 🙂
Til æbletrifli med 4 personer skal du bruge
6 store æbler
100 g hasselnødder, hakkede
50 g kokosmel
12 friske dadler (kan udelades)
1 dåse kokosmælk der har stået i køleskabet (skal ikke være light – jo federe jo bedre)
Saften fra 1/4-1/2 citron
½-1 tsk. vanillepulver (eller 1 tsk. vanillesukker eller kornene fra 1 vanillestang)
Sådan laver du triflien
Sukkerfri æblemos
- Skyl æblerne, udkern dem, skær dem i både og del dem i mindre stykker. Æblerne skal ikke skrælles.
- Kom æblerne i en gryde med en lille smule vand i bunden. Kog dem op og lad dem så stå og simre under låg indtil æblerne begynder at koge ud. Kogetiden afhænger af æblerne. Rør/mos evt. en lille smule indimellem undervejs. Det er en smagssag, hvor jævn en æblemos, man kan lide. Personligt, synes jeg det er lækkert, hvis der stadig er lidt tekstur i mosen.
- Lad grøden køle af, når den er færdig
- Hvis man er til det, kan man koge æblemosen sammen med en kanelstang og en stang vanille.
Granolaen
- Hak hasselnødderne og rist dem på en tør, middelvarm pande, indtil de begynder at få lidt farve. Rør i dem undervejs, så de ikke branker.
- Ca. et minut inden hasselnødderne er færdige, tilsætter du kokosmelet og rører rundt så kokos’en også får lidt farve. Pas på ikke at give det for meget.
- Skyl og udsten dadlerne. Hak dem i små stykker og rør dem sammen med hasselnødde-/kokosblandingen.
- Lad granolaen afkøle.
Kokosflødeskum
- Når en dåse kokosmælk står koldt, skiller væsken og den tykke kokosmasse. Det gør det nemt at få fat i den tykke del af massen, og det er kun den, du skal bruge her. Hæld den tykke del af kokosmassen i en skål og tilsæt citronsaft og vanille.
- Pisk kokos’en med en elpisker til den bliver fin og luftig ligesom flødeskum.
- Stil den koldt, indtil de den skal bruges.
Anretning
- Når æblemosen og granolaen er kølet helt af, anrettes desserten i høje glas.
- Start med et lag af granolaen (men gem lidt krymmel til toppen), derpå æblemosen og til sidst kokosflødeskummet.
- Afslut med lidt af granolaen på toppen – det ser så festligt ud. Server med det samme!
5 kommentarer
Pingback: Ingrediensliste - FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifterFriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter
Kære Ane
Min søn og jeg er netop blevet sat på en gluten- og laktosefri diæt af en ernæringsterpeut – blev så glad, da jeg fandt din blog, for hvor er det inspirerende; den har givet mig modet og energien til at komme igang. Tak for at du deler!
Bedste hilsner fra
Dorte
Hej Dorte.
Det er bare dejligt at kunne hjælpe 🙂
Held og lykke med diæten.
Bedste hilsner,
Ane
Kære Ane
Jeg elsker din blog! Tak, tak, tak! Fantastiske opskrifter! Og så vil jeg gerne praise dig for din tilgang til gluten- og laktosefri – den er vildt positiv, og det gør din blog til en ekstra fornøjelse at læse! Tak!
Kh Hanne
Hej Hanne.
Tak for din kommentar. Det varmer virkelig meget at høre din begejstring 🙂 Og det motiverer bestemt til at blive ved.
Tusind tak 🙂
Allerbedste hilsner,
Ane