Kammerjunkere, glutenfri

6

Så har jeg forsøgt mig med glutenfrie kammerjunkere. Heldigvis er smagen god nok (så god, at min bofælle, Esben, ikke kan lade være med at gå og snacke af dem), så de skal nok blive spist. Men jeg er ikke helt tilfreds med dem, for de smuldrer let. På den anden side, så gør det nok ikke så meget, for de skal jo alligevel bare bruges som crunch i koldskål.

Jeg har ikke kunnet finde nogen naturligt glutenfri opskrift på kammerjunkere nogen steder, men hvis du har en, der virker, må du meget gerne skrive den i kommentarfeltet eller sende den til mig på ane@frimad.dk.

Det kunne også være fedt, hvis du vil være med til at udvikle opskriften nedenfor 🙂 Brug kommentarfeltet. Måske kunne det hjælpe at skifte rapsolien ud med Fri margarine og så smuldre den i melet i stedet for. Og måske ville en ekstra tsk. bagepulver eller måske hjortetaksalt være løsningen… Hvad synes du?

Hvis du godt kan tåle glutenfri hvedestive og mælkeprodukter og gerne vil lave glutenfrie kammerjunkere, så tag et kig på denne opskrift fra hjemmesiden Glutenfrie Fristelser – der er opskrifternes kvalitet generelt i top, men indeholder (desværre for mig i hvert fald) ofte mælkeprodukter og melblandinger med hvedestivelse.

Opskrift på laktosefri jordbær-koldskål følger forresten snarest. Indtil da må du smutte i SuperBest og købe Naturli’s soja-koldskål, der både er naturligt glutenfri (indeholder heller ikke glukosesirup mv.) og helt uden mælkeprodukter. Jeg har dog stadig tilgode at smage den.

Op så til den nogenlunde opskrift på helt glutenfrie kammerjunkere:

Det brugte jeg:
100 g rapsolie
1 æg
½ dl rismælk
1½ spsk. fiber husk (den gule)
240 g fuldkornsrismel
50 g flormelis
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker
½-1 tsk kardemomme
skallen af 1 økologisk citron

Sådan gjorde jeg:
Bland olie, æg, sojamælk og fiberhusk sammen til det gelerer.
Bland resten af ingredienserne sammen og rør det godt sammen med gele-væsken. Tilsæt evt. lidt vand, hvis det ikke vil hænge sammen. (Jeg havde i hvert fald problemer med, at det smuldrede let).
Rul/tryk dejen sammen til små kugler (ca. 2 cm i diameter) og placer dem på en bageplade med bagepapir.
Bag dem ved 225 grader øverst i ovnen i 8-10 minutter (til de er let gyldne) og tag dem ud. Sluk ovnen.
Flæk kuglerne i to med en skarp kniv. De har en tendens til at smuldre, så vær forsigtig. Læg dem tilbage på bagepladen og sæt bagepladen tilbage i ovnen. Lad kammerjunkerne tørre i eftervarmen i en halv times tid.
Tages ud og afkøler. Opbevares i en kagedåse.

Del.

6 kommentarer

  1. Tina Bryld Petersen

    Hej Ane.
    Du efterspørger en ande opskrift på kammerjunker. Det kan du finde på glutenfrifristelser.dk:-).

    Mange hilsner
    Tina Bryld Petersen

    • Hej Tina.
      Tak, den kender jeg godt, og den er sikkert udmærket – bortset fra at den indeholder både mælk og hvedestivelse, og det er to ting, der er no go for mig 🙂
      //Ane

  2. Hej Ane

    jeg faldt lige over dine skønne opskrifter og tænkte på om du nogensinde havde prøvet Guargummi?? det er en protein som virker som bindemiddel ligesom gluten. Det er virkelig godt når bagværket smuldre og det hele er lidt kedeligt. det kan købes i nogle superbest og på nettet.

    håber det er en hjælp hvis du ikk har prøvet det før:)

    mvh Liv

  3. Rikke Bjerring

    Hej Ane,

    Jeg ville bare hører,
    Hvordan ved du, at du er allergisk overfor gluten og laktose ? – jeg mener, kan du mærke det eller kan det ses på kroppen?
    Jeg ville nemlig gerne vide om jeg var allergisk 🙂

    mvh

    Rikke

    • Hej Rikke.

      Jeg vil helst ikke vove mig ud i sundhedsrådgivning, så vil hellere sende dig videre 🙂
      Hvis du har den mindste mistanke om, at du er allergisk, er det vigtigt, at du snakker med din læge om det. Selvom man har symptomer, der minder om andres, kan der være flere årsager til, at man har det, som man har det.
      Folk der ikke tåler laktose og gluten har typisk maveproblemer, men mange oplever også andre (følge)symptomer som træthed, hovedpine osv. På Facebookgruppen Cøliaki i Danmark er der mange, der skriver om, hvordan de har det, når de ikke kan tåle gluten. Det er et super godt sted at få hjælp og vejledning.

      Særligt hvis du har mistanke om glutenallergi, er det VIGTIGT, at du IKKE selv begynder at eksperimentere med at spise glutenfrit, inden du har snakket med din læge. Hvis du lever glutenfrit, vil diverse prøver nemlig ikke påvise, at du er allergisk! – den er jeg selv havnet i…

      Det er imidlertid ikke alle praktiserende læger, der har den opfattelse, at glutenallergi eller cøliaki er noget, man bør undersøge patienter for, når de klager over f.eks. maveproblemer. Så det kan godt være, du skal insistere på at blive undersøgt for cøliaki, selvom din læge hellere bare vil give dig “diagnosen” irritabel tyktarm. Sådan er der desværre mange allergikere, der står i stampe uden en løsning i mange år, indtil de får det så slemt at de insisterer på at blive udredt ordentligt og finder ud af, at de har cøliaki. Spild af tid – og liv – efter min mening. Så insistér!

      Mit eget symptombillede er langt og indviklet, og jeg er endnu ikke færdigudredt.
      Men den korte version er, at jeg stoppede med at spise gluten i januar 2011, fordi jeg led så frygtelig meget af migræne og var desperat for, at der skulle ske noget. Uden gluten fik jeg det væsentligt bedre og kunne efterhånden trappe ud af al min forebyggende migrænemedicin. Min mave kan nu heller ikke lide gluten, og hvis jeg ved et uheld kommer til at indtage gluten, får jeg både ondt i maven og hovedet, bliver influenza-øm i hele kroppen, træt og får væskeophobninger i hele kroppen (typisk tager jeg et par kilo på i væske). Så gluten er bare no-go for mig. Bortset fra migræne, giver mælkeprodukter/laktose mig samme problemer (jeg er dog endnu ikke sikker på, om det er laktosen eller mælkeproteinet, jeg ikke kan tåle).

      Du skal dog være opmærksom på, at andre med samme allergier har det helt anderledes end mig.

      Så: grib knoglen og ring til lægen! Held og lykke med din udredning 🙂

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.