Almindelig marcipan uanset om den så hedder “ren rå”, er økologisk eller hvad den nu har af kvalitetsstempler, indeholder glukosesirup, som for alle mærkers vedkommende er baseret på hvede – i hvert fald alle de mærker, jeg har undersøgt.
Derfor indeholder almindelig marcipan gluten, omend i meget små mængder.
Det er heldigvis ikke særlig svært at lave sin egen marcipan, og den smager meget bedre end de købte. Det bedste resultat får man ved at benytte økologiske mandler – for derimellem er der nemlig de såkaldte bittermandler, som giver en helt fantastisk marcipansmag.
Når man laver sin egen marcipan, har man også selv mulighed for at regulere forholdet mellem mandler og sukker. Det gængse mandelindhold i marcipan er 60 % (ligesom opskriften nedenunder), men kan sagtens sættes op, hvis man ønsker et lidt sundere alternativ.
Marcipanen kan fryses. Fordel den evt. i små portioner af 100 g eller 150 g – Så har du nem, glutenfri marcipan en anden gang.
Har man ikke mod på at lave sin egen marcipan, selvom det er nemt, er Odense sukkerfri marcipan uden glukosesirup og derfor helt glutenfri.
Ingredienser:
225 g mandler (tjek lige at de ikke indeholder spor af gluten)
150 g flormelis
3-4 spsk. æggehvide (pasteuriseret, hvis marcipanen skal bruges rå) – ikke pisket
Fremgangsmåde:
Mandlerne smuttes (dvs. overhældes med kogende vand og trækker 2-3 minutter, hvorefter de klemmes ud af skallen), tørres og blendes til fint mandelmel. Man kan evt. si mandelmelet for at gøre det helt fint og jævnt.
Mandelmel og sukker æltes godt sammen, og æggehviden tilsættes lidt efter lidt – pas på ikke at putte for meget i, for så bliver marcipanen for tynd.
Stilles koldt.
7 kommentarer
First price disconnt marcipan i superbest, samt marcipanen i søstrene grene indeholder ikke glukosesirup (eller dextrose/maltodextrin)
Så Odense Marcipan gør?
http://shop.woodshade.org/
Marcipan fra Mølle Skovly eller Aurion indeholder mig bekendt ikke glucosesirup 🙂
Tak for info! Dejligt at have muligheden for at købe den færdiglavet 🙂 Der er jo så meget andet mad, man selv er nødt til at lave fra bunden for at kunne tåle det.
Pingback: FriMad.dk » Hjemmelavede makronbunde med sorbet, vindruer og mynte
Pingback: FriMad.dk » Mormors lagkagebunde (glutenfri version)
Pingback: FriMad.dk » Mazarinkage