Endnu en god, varm ret til vinterkulden. Mængden og forholdet mellem kød, væde og grøntsager er sådan lidt på gefühl. Der går ca. 2 timer fra man starter til der er mad, men arbejdsmængden er minimal, og jeg kunne sagtens lade retten stå at passe sig selv, mens jeg skrællede kartofler og så genudsendelsen af gårsdagens julekalenderafsnit 🙂
Gullasch
300-400 g gullaschtern (oksekød i tern)
3 dl rødvin
3 dl vand (eller mere, afhængig af hvor meget sovs man vil have i forhold til fyld)
2 peberfrugter i grove tern
1/4-1/2 knoldselleri i små tern
3-4 gulerødder, i skiver
3 løg, i grove tern
2 lauerbærblade (kan udelades)
1 spsk. stødt paprika
ca. 2 spsk.. maizena majsstivelse opløst i lidt koldt vand
Salt og peber
Laktsoefri Kartoffelmos:
En hel masse skrællede kartofler
En klat Fri margarine
Salt
1-2 løg, skåret i grove tern
evt. også gulerødder og porre i grove tern
Sådan – Gullasch:
Svits kødternene i olie ved høj varme i et par minutter.
Hæld rødvin ved, skru ned og lad det simre under låg i en hel times tid.
Hæld vand ved, tilsæt grøntsager og krydderier og kog op.
Lad det simre ca. en time mere eller til kødet er mørt.
Et par minutter inden retten er færdig tilsættes maizenajævningen og evt. ekstra vand, hvis man synes der er for lidt sovs. Det hele koges op, og så er der mad.
Sådan – Kartoffelmos
Kog kartofler og løg i ca. 20 minutter i letsaltet vand.
Hæld kartoffelvandet over i en skål – det skal bruges.
Mos kartoflerne med en elpisker på lav hastighed (bare de almindelige piskeris der hører til), det gør mosen lækker og luftig – ikke en stavblender, da det den klasket.
Hæld kartoffelvand i lidt efter lidt under piskningen til den ønskede konsistens opnås.
Pisk også evt. en margarine-klat i, så mosen bliver ekstra cremet.
1 kommentar
Pingback: FriMad.dk » Kalkungryde