Glutenfrit »rugbrød« med boghvede

36

Dette er en opskrift på glutenfrit grovbrød, der fungerer 100% ligesom almindeligt rugbrød. Er derfor oplagt til madpakken og rigtig dejlig at have til julie- og påskefrokosten, hvor sild ellers er rimelig tamt!
Der er ikke særlig meget arbejde i selve opskriften, men pga. trækketid, hævetid og bagetid skal man afsætte 3-4 timer i alt fra start til slut.
Når brødet er bagt, plejer jeg at skære det hele i skiver (det smuldrer ikke) og så fryse 2/3 af det ved at lægge lægge madpapir mellem skiverne, inden de kommes i fryseposer. På den måde er de også nemme at tage op til madpakken.

Ingredienser:
6 dl vand (4+1+1)
75 g hørfrø
10 svesker
50 g gær
1 stor tsk. honning
3 tsk. havsalt
150 g fuldkornsrismel
150 g hirseflager
100 g majsmel
100 g boghvedegryn
50 g solsikkekerner, græskarkerner (evt. flere)

Sådan gør du:
Hørfrøene lægges i en skål og overhældes med 4 dl kogende vand. Trækker derefter i 1 time.
Sveskerne blendes med 1 dl vand.
Opløs gæren i en skål i 1 dl vand sammen med salt og honning. Tilsæt derefter sveskeblanding og resten af ingredienserne.
Blandes godt sammen. Konsistensen virker en lille smule tør, men det gør ikke noget. Jo mere man rører, jo mere svampet bliver den.
Læg bagepapir i en franskbrødsform og hæld dejen i. Evt. overskydende dej plejer jeg at hælde i muffinsforme.
Lad brødet hæve i 1 time.
Bages derefter i 1 time og 15 minutter ved 175 grader varm luft.

Del.

36 kommentarer

  1. Johnny E Bukdahl

    Det er nogle gode opskrifter som du præsenterer her på bloggen, men hvad med at få lavet det sådan, at man kan printe den eller dem man gerne vil have ud, uden alle reklamerne og kommentarene. det ville være dejligt hvis man kunne dette fremover

    • Tak for tippet! ? Hmm, jeg havde vist engang en print-knap, der kunne det, men den er muligvis blevet væk under en opdatering ?

  2. Pingback: Laktosefri tunmousse - FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifterFriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter

  3. Lene Herold

    Min dreng er allergisk overfor hørfrø. Tænker at prøve at erstatte dem med halvt HUSK og halvt chiafrø. Tror du det dur mht de 4 dl væske?

    Og tak for en god hjemmeside

    • Hej Lene.
      Ja, det lyder umiddelbart som noget, der godt kunne fungere. Du må meget gerne melde tilbage, om det virkede 🙂 God bagelyst. //Ane

  4. Hej..
    Kan man bruge hirsemel i stedet for hirseflager? Glæder mig meget til at afprøve opskriften.
    Kh Marianne

    • Det tror jeg godt, men hirseflagerne gør brødet lidt mere luftigt fordi det er flager og ikke mel 🙂

  5. Hej Leah,

    Brøddet er super lækkert- tak for opskriften! Jeg skiftede rismelen ud med HUSK, og som kerner brugte jeg sesamfrø og chiafrø.

    Mvh. Line

    • Velbekomme 🙂 Hmm… altså 150 g HUSK? Det lyder af meget, så jeg tænker, at det næsten må være en slåfejl? Men er nysgerrig efter at høre, hvad du gjorde 🙂

      • Maya Hagemann

        Hej Ane,
        Jeg har to spørgsmål til din opskrift på dette her rugbrød, og også på dit middelhavsrugbrød. Kan man blende hørfrøene, og i så fald skal det være før eller efter de har trukket med vandet? Jeg bager glutenfrit brød til mine børn, men de er ikke meget for de mange hele hørfrø. Derudover vil jeg gerne bruge mindre gær i opskriften. Jeg prøvede forleden med en halv pakke gær og længere hævetid, men brødet blev lidt vel fladt. Har du nogen forslag? Tak for en god blog 🙂

        • Hehe, ja det problem har jeg hørt om før 🙂 Jeg tror du må prøve dig frem med, hvad der virker ift. blendningen. Jeg tror sagtens man kan gøre det, men blendede hørfrø suger mere vand og gelerer mere end hele.
          Måske koldhævning natten over kan være en måde at reducere gæret på. Ellers kan du måske prøve at erstatte det med bagepulver og lidt æblecidereddike og springe bagetiden over. Jeg har ikke prøvet det, men min logik siger mig, at det måske ikke er helt tovligt. 🙂

  6. Hej Ane
    Lækkert med så mange gode opskrifter. Jeg er helt ny på at spise efter lowFODMAP, men mange af dine opskrifter er rigtig gode til det, så de er rigtig fedt.
    Dog er svesker no-go – har du et forslag til, hvad der ville være godt som erstatning? Tørrede frugter indeholder nemlig generelt et højt indhold af FODMAP’s.
    /Anne

    • Hej Anne.
      Virkningen af sveskerne i denne opskrift er 1) at give brødet lidt sødme, 2) at give gæren lidt kulhydrater at virke på, og 3 at gøre brødet lidt mørkere i farven. Jeg tror ikke, det gør det store at udelade sveskerne og evt. erstatte dem af en lille smule (fx en spsk. sukker eller honning (hvis det er okay ift. FODMAP?). Sveskerne fylder ikke så meget i opskriften, men måske det også kunne være en mulighed med blendede kogte grøntsager, hvis du lige har en rest fra et andet måltid.
      Ift. farven, så er det mest en smagssag, om man foretrækker sit “rugbrød” mørkt. Men hvis man gør det, kan man tilsætte lidt sovsekulør eller evt. det, der hedder carob.
      God bagelyst,
      Ane

  7. Hej Ane.
    Det er første gang, jeg bager et glutenfri produkt, og jeg må indrømme, at jeg er meget positivt overrasket. Jeg kom ekstra græskarkerner ud over solsikkekernerne, for det kan vi godt lide.
    Det er en super side, du har lavet. Der er mange dejlige opskrifter, som jeg glæder mig til at prøve. Min mand er ikke gluten-allergiker men har irriteret tyktarm, og efter samtlige mulige undersøgelser på sygehuset fik han denne diagnose. Nu er han blevet anbefalet er leve efter FODMAP. Når jeg ser, hvad han må og ikke må spise, er det meget tæt på glutenallergi, så jeg siger tusind tak for dine opskrifter. PS Vi kan begge to rigtig godt lide dit rugbrød.
    Mange hilsner Ayoe

    • Hej Ayoe.
      Dejligt at kunne være med til at få det glutenfrie liv til at lykkes 🙂
      FODMAP ved jeg ikke det store om, men har flere gange tænkt, at jeg burde sætte mig mere ind i det.
      Skriv endelig en kommentar, hvis du har spørgsmål eller tips til de andre opskrifter på bloggen 🙂
      Bedste hilsner Ane

  8. Anette Hallstrøm

    Denne opskrift er skøn, og jeg har nu bagt det hver uge siden jeg opdagede, at jeg ikke kunne tåle gluten. Især sveskerne gør noget rigtig godt ved brødet.
    Har i øvrigt ingen problemer med at få det til at hæve. Første gang jeg bagte, havde jeg ingen hørfrø og erstattede med Chiafrø. Uhm. Også godt resultat. Tak for opskrifterne.

    • Hej Anette.
      Velbekomme 🙂 Dejligt at brødet fungerer for dig hver gang.
      Tak fordi du deler din gode erfaring med chiafrø.
      Venlig hilsen
      Ane

  9. Pingback: Glutenfrit middelhavs-rugbrød | FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifterFriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter

  10. hej, helt OK med opskrifterne, det var jo derfor jeg spurgte inden 😉
    Ja, nu må vi se, syntes vi efterhånden har fundet en måde hvor glutenfri kost som sådan ikke er en kæmpe ekstra udgift, så ved ikke om han vælger at blive testet når det er så besværligt…
    Det vigtigste er jo at have det godt 🙂

  11. Hej Ane
    Super god side 🙂 Jeg og min mand er ikker glutenallergikere, men vil prøve at leve uden gluten for at se om træthed, ondt i maven m.m forsvinder… Og der er det bare super med dine opskrifter…
    Dette brød er virkelig godt og det er blevet vores faste erstatning for rugbrød… dine glutenfri knækbrød er også en stor succes 🙂

    jeg har også anbefalet din side til min kusine der er gluten og mælke allergiker…

    • Ih hvor fedt, at I får noget ud af bloggen 🙂
      Håber I får det bedre allesammen, og dejligt at I kan lidt brødet.

      Hvis I har den mindste mistanke om, at det er gluten, der er skyld i ondt i maven og træthed, vil jeg dog opfordre til, at I taler med jeres læge hurtigst muligt, faktisk helst inden I starter på glutenfri kost. Så er det nemlig vigtigt at blive udredt for cøliaki. Men er man først gået glutenfri, kan cøliaki ikke længere påvises i diverse prøver, og så kan man ikke få diagnosen. Læs mere her: https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/mave-og-tarm/illustrationer/praesentationer/coeliaki/
      Kan man påvise, at man har cøliaki, er man berettiget til et offentligt tilskud til ekstra udgifter til mad – og det er tiltrængt for de fleste, for glutenfri diæt er en dyr livsstil, desværre.

      Men bliv endelig ved med at sprede ordet om min side, og bare stil spørgsmål, hvis I har brug for hjælp til opskrifterne.

      • Hej igen 🙂
        Hehe, det er netop lykkedes mig at overbevise vores lokale “øko pusher” (Helsam) om at man godt kan bage lækkert glutenfrit brød 🙂

        Jeg har efterhånden eksperimenteret lidt med din opskrift på dette brød, og den mest vellykkede indtil nu lavede jeg idag, der brugte jeg 14 svesker i stedet for 10, kom kun 50 g. hørfrø i (halvt brune og halvt gule) og så 35 g. sesamfrø og 40 g. solsikkekerner, alle sammen satte jeg i blød i 3 dl. kogende vand i en time. Den sidste dl. der normalt også er kogende vand til iblødsætningen, udskiftede jeg med cremefraiche (det kan være hvilket som helst surmælksprodukt) og det brød blev bare genialt godt 🙂

        Ang. mistanke om glutenallergi, kan man vel starte på glutenholdig kost igen og så få taget prøver?
        Min mand er efterhånden overbevist om at han har en form for gluten allergi, og vil gerne have det tjekket, så tænker bestemt at vi kontakter lægen inden længe, og så kan han nok også være behjælpelig med hvordan vi forholder os i forhold til div. prøver…
        Desuden syntes jeg også selv at jeg bliver mindre og mindre træt for hver dag der går, men har ikke mærket en stor nok forandring til at jeg syntes der er grund til at jeg testes for allergi.

        Må jeg forresten få lov at bruge nogle af dine opskrifter på vores blog? Jeg vil selvfølgelig tydeligt skrive at opskrifterne stammer fra din side og henvise hertil 🙂

        Jeg har desuden nogle virkelig gode flutes du kan prøve http://go.tv2.dk/articlemad/id-50197541:pizzakongens-bedste-glutenfri-brød.html jeg undlader dog krydderi i dejen, men de bliver super gode 🙂

        • Fedt med inputs til opskriften, og sindssygt fedt med Helsam! Godt klaret 🙂

          Det er rigtigt at man altid kan starte på glutenholdig kost igen for at få taget prøverne. I hvert fald i princippet. Men der er nogle problemer.

          For det første oplever rigtig mange (inklusiv mig selv) at blive 10 gange så syg af at spise selv små mængder gluten igen, når de først har været på glutenfri diæt. Man kan blive helt overrasket over hvor voldsomt det kan være. Det betyder at mange simpelthen ikke kan gennemføre en glutenprovokation og derfor aldrig får diagnosen.

          For det andet skal der ofte en længere glutenprovokation til for at prøverne bliver positive, og usikkerheden her forhøjer risikoen for falsk negative prøvesvar. Der er meget uenighed om hvor lang en glutenprovokation bør være, og det er nok i virkeligheden fordi det er så forskelligt hvor hurtigt man hhv. heler og nedbrydes. Og måske også fordi man ikke ved nok om cøliaki når patienten ikke “følger bogen” men tænker selv. Men vi snakker måneder på glutenholdig kost med tre tykke skiver franskbrød dagligt for at få nok. Og alt i alt skubber det den dato, man får det godt, længere ud i fremtiden, og det kan være uhyre svært at acceptere, når man selv kender kuren.

          Men dejligt at I har haft effekt af den glutenfrie kost 🙂

          I forhold til at bruge mine opskrifter på din blog, vil jeg gerne takke nej. Med mindre du f.eks. laver større ændringer som dem du har lavet til dette brød. For så er det jo blevet en anden opskrift 🙂 Vil du gerne henvise til/skrive om mine opskrifter, som de er her, er du meget velkommen til at linke løs uden at kopiere 🙂

    • Hej Anette.
      Jeg har ikke prøvet, men det kan man sikkert godt. Lad mig vide hvordan det går med det 🙂
      /Ane

  12. Jeg er også rigtig glad for brødet – jeg overså at det skulle hæve i formen, så jeg måtte overføre det da det havde hævet. Det kan sagtens lade sig gøre også. Jeg lod det hæve noget længere – ved ikke om det gjorde en forskel, men det blev rigtig godt!

    Det med boghveden: kan man ikke erstatte dem med andre gryn – eller hel amarant eller quinoa?

    Tak for en dejlig opskrift. 🙂

    • Hej Bettina.
      Jeg har vist helt overset din kommentar her, så undskyld det manglende svar.

      Dejligt at høre, at brødet blev godt til trods for lidt freestyle 😉

      Jeg kunne forestille mig, at man kan skifte boghveden ud med quinoaflager eller glutenfri havregryn.

      Velbekomme 🙂

  13. Pingback: FriMad.dk » Mors glutenfri “rugbrød”

  14. Pingback: FriMad.dk » Hvad skal jeg finde på?

  15. Super lækkert brød, men kunne ikke rigtigt få det til at hæve. Er det bedst at hæve det med eller uden klæde? Jeg gjorde det med. Jeg brugte en stor form. men synes, at det blev lidt fladt. Hvor stor en form brugte du? Men det smager fantastisk, og var overrasket over, hvor let det var at indkøbe alle ingredienserne. Behøvede slet ikke at gå i specialbutikker – man kan få det hele i superbest.

    • Hej Leah.
      Tak for din feedback! Jeg er også ret begejstret for brødet, men har desværre fundet ud af, at jeg ikke selv kan tåle det, da boghvede – for mig – åbenbart har for mange fællestræk med gluten. Der kommer dog snart en ny opskrift på “rugbrød”, så hold øje med siden 😉

      Jeg plejer at lade brødet hæve med et viskestykke over, oven på min ovns udsugning, mens den varmer op – så dejen står dejlig lunt det sidste stykke tid. Det hæver særlig meget, i hvert fald ikke synsmæssigt, men hvis man trykker let på dejen, kan man mærke, at der alligevel er sket noget. Jeg plejer at bruge en lille franskbrødsform (ca. 1 liter), og så bliver der tit lidt dej tilovers, som jeg fylder i 2-4 muffinsforme (og her kan man bedre spotte, at det hæver).
      Man får ikke noget ud af at gøre dejen mere våd – det resulterer bare i at brødet smuldrer, når det er bagt.

      Det er en god idé at opbevare brødet i køleskabet – så holder det længere, og glutenfrit brød bliver i modsætning til almindeligt brød ikke kedeligt af det.
      Til sidst får du lige et tip om, at det smager som nybagt, hvis man lige giver det en lille tur på brødristeren, inden man spiser det.
      God fornøjelse næste gang.

      • Takker for dit svar. Har bagt det flere gange nu, og er blevet rigtigt glad for det. Mit står også på ovnen, når den varmer op, men jeg begik den fejl første gang at bruge for stor en form, så nu bruger jeg eva sandkageforme og de passer perfekt.
        Venter spændt på din nye udgave af opskriften, da jeg måske selv er glutenintolerant. Men er rigtig glad for denne opskrift.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.