Det her rugbrød er næsten det samme som det glutenfrie “rugbrød” med boghvede. Men da jeg ikke selv kan tåle boghvede heller (ja, det er sgu lidt bøvlet at være mig!), har jeg ændret lidt på opskriften – og det har faktisk gjort brødets smag bedre.
Smagen er peppet op med oregano, timian og soltørrede tomater, som giver brødet den der runde umami-smag, jeg tit synes, mangler i glutenfrit rugbrød. Jeg har bagt det to gange nu, og synes det er en rigtig dejlig afveksling til min mors glutenfrie “rugbrød”, som jeg ellers laver for det meste.
Arbejdsbyrden i denne opskrift er ikke voldsomt stor, men brødet kræver tid, da flere af tingene skal trække/hæve en time hist og her. Så samlet set skal man ca. afsætte 4 timer fra start til slut (jeg håber ikke, det skræmmer nogen væk…!!) Til gengæld er jeg ret vild med både smagen og konsistensen. Og så bliver brødet så fint mørkt i det, helt uden at snyde med kulør.
Hasselnødderne gør det blødt og lækkert, og jeg synes faktisk ikke engang det behøver på risteren eller i microen, for stadig at være spændende, når det ikke længere er helt nybagt.
Til 1 brød:
6 dl vand (4+1+1)
75-100 g hørfrø
10 svesker
50 g gær
1 stor tsk. honning eller 1 tsk. rørsukker med top
3 tsk. havsalt
150 g fuldkornsrismel
150 g hirseflager
100 g majsmel
100 g hasselnødder, der har været en tur i blenderen, så de er malet til groft mel
50-100 g græskarkerner
1 spsk. oregano (man kan sikkert også bruge rosmarin)
1 tsk. timian
15 soltørrede tomater, hakkede (gerne i olie)
Fremgangsmåde:
Hørfrøene lægges i en skål og overhældes med 4 dl kogende vand. Trækker derefter i 1 time.
Sveskerne blendes med 1 dl vand.
Opløs gæren i en skål i 1 dl lunkent vand sammen honning/sukker. Lad det hvile i 10 minutter og tilsæt så sveskeblanding og salt samt resten af ingredienserne.
Det hele røres godt igennem.
Læg bagepapir i en franskbrødsform og hæld dejen i.
Lad brødet hæve overdækket i 1 time. Gerne ovenpå ovnen, der varmer op og evt. under et fugtigt viskestykke.
Bages derefter i 1 time og 15 minutter ved 200 grader (ikke varmluft)
Når brødet tages ud af ovnen, pakkes det ind i et vådt viskestykke, til det er lunkent. Vend det evt. brødet på hovedet undervejs – så bliver det ikke smattet i bunden. Lad det ikke stå for længe, for så bliver det smattet.
Brødet kan skæres i skiver umiddelbart derefter og fryses.