Når det handler om at spise glutenfrit “ude i byen” og “ude i verden” kan det være svært at gennemskue, hvor man kan tage hen for bare at have bare lidt forskelligt at vælge imellem på menukortet. Derfor håber jeg, at du vil tilføje dine glutenfri madoplevelser på kortet nedenfor.
– Har du en gmail-adresse? Så kan du gøre det ved at klikke på linket lige under kortet.
– Har du ikke en gmail-adresse, så skriv navnet på spisestedet + et par linjers info/”anmeldelse” i kommentarfeltet – så kan alle, der har en gmail-adresse kan tilføje den på kortet.
Vis Tilføj en glutenfri madoplevelse til FriMad.dk’s glutenfri kort på et større kort
1) Zoom ind og klik på spisested
2) Vælg “Gem på… FriMad.dk’s glutenfri kort”
3) Klik derefter på “nålen” og skriv en anbefaling.
18 kommentarer
Hej
Jeg har dig oplevet på flere udenlandske restauranter at der er små ikoner/tal som fortæller om retten indeholder gluten, mælkeprodukter etc. Det ville være rart hvis flere restauranter begyndte at bruge dette i deres menukort
Blandt andet:
Hotel Kempinski Strpske Pleso Slovakiet
Så mener jeg at hofbrau Berlin også har på deres menukort onder er det ene eller det andet i
På Facebook fandt jeg nedenstående link, hvis man skal ud og rejse så kan man hente/printe et kort på alverdens sprog som fortæller at man har glutenallergi
Den ville jeg lige dele
http://www.celiactravel.com/cards/
PS jeg er pt igang med at blive testet om jeg er gluten og laktose allergiker, så jeg synes din hjemmeside er rigtig god, med nyttige informationer og spændende opskrifter
I Odense kan jeg anbefale Cafe Victoria i Rosengårdscentret – næsten hele deres menukort kan fås som glutenfrit og det er lækker mad. http://cafe-victoriaodense.dk/
Pingback: At spise ude med glutenintolerens | Glutenfri For Begyndere
Hej, jeg liver lige lidt op i diskussionen. Jeg er lige blevet gluten- og laktosefri, og har fundet La Glace i indre i Kbh, som har gluten- og laktosefri kager.. muuummms….
Mine forældre har et spisested på Slotsgaden i Møgeltønder – her er der mulighed for at få de fleste retter glutenfri. Her er både glutenfri kager, pasta retter, smørebrød osv.
Helt fantastisk at tage ud og spise og rent faktisk kan vælge ALLE retter fra menu kortet:-)
Deres butik og cafe hedder Butiks slotsgaden http://www.slotsgaden.dk
Hej Ane 🙂
Hold da op hvor har du bare gjort livet som gluten og laktose-intolerant meget meget lettere!!! Tusind tak for dine super gode opskrifter!
Jeg kunne meget godt tænke at høre dig, om du har nogen erfaring med at spise og leve uden gluten og laktose på ferier og rejser i udlandet?
Jeg er nemlig på vej på interrail i Europa denne sommer, og jeg er simpelthen så bekymret for, hvordan jeg lige klarer det, om man måske skulle tage en køletaske med rundt, for at kunne tage nogle ting med sig rundt eller sådan noget.
Måske du har et lille tip 🙂
Hej Laura.
Det er jeg glad for at høre 😀
Udlandet er altid lidt tricky – specielt hvis man har svært ved at læse varedeklarationerne. Men det plejer at kunne lade sig gøre – også uden køletaske 🙂
Asien er nok det nemmeste sted at være glutenfri og laktosefri, da de asiatiske køkkener ikke er baseret på mel og mælk ligesom de europæiske. Men nu skal du jo rundt i Europa, så lad os tage den derfra.
Der er stor forskel på de europæiske lande og deres håndtering/kendeskab til specielt gluten, men nu ved jeg jo ikke præcist hvor du skal hen? 🙂 I Italien (og Spanien) er kendskabet til cøliaki ret stort, og man kan købe glutenfrit (og mælkefrit) på de fleste apoteker (og dem er der mange af!). I Frankrig synes jeg umiddelbart det er sværere. Tyskland er okay. Polen er nemt (også fordi mad er så billigt), hvis man bare bestiller en eller anden slags kød, grønt og kartofler/ris (uden sovs). Storbyer (og mere turistede områder) er generelt lettere end små lokale flækker.
Men generelt er mit råd:
– På restaurant: Bestil hele stykker kød med grøntsager og kartofler/ris. Pommes frites skal du lige være sikker på er glutenfrie – og spis dem kun hvis du kan se, at de er fra hele kartofler (altså ikke pulveriseret kartoffel, som kan være blandet op med mel), eller hvis tjeneren både forstår hvad du siger OG har tænkt sig at tjekke det for dig 😉 Det samme ift. sovs.
Salater er også tit en mulighed, uden dressing, ost og brødcroutoner.
Hvis jeg ikke lige orker at skulle forklare mig, finder jeg indimellem en asiatisk restaurant, for så kan jeg stort set bestille det hele (dog ikke indbagte ting), uden at skulle forhøre mig. Ift. indisk mad, skal man dog ofte lige understrege, at det skal være uden mælk, men det lader sig tit gøre, fordi mælken oftest tilsættes som det sidste i indiske retter, og fordi (er mit indtryk) mange indere der har indiske restauranter er bedre til engelsk, end gennemsnittet.
– On the go: Jeg har altid en pose mandler og lidt frugt på mig i tilfælde af at være nødt til at misse et måltid. Surt, men nødvendigt for det meste fastfood i Europa er brødbaseret, men det går jo altsammen alligevel. Andre gode ting at have med, og som ikke kræver køl er avocado, banan, tomat, agurk og tun på dåse. Riskiks (som dog ikke er det mest ophidsende) kan man få de fleste supermarkeder i Europa og derved har du nemt og sikkert underlag til diverse pålæg (og læg bare et ordentligt lag på, så du kan blive mæt). Et glas oliven kan man også komme langt med. I større europæiske supermarkeder kan man som regel også nemt finde en eller anden form for sojayoghurt (soja/soya hedder det på de fleste sprog, så det er nemt at identificere), og på rigtig mange hostels er der køkken med køleskab (tjek det evt. på hostelbookers, når I booker). Æg kan man også komme langt med. De behøver ikke opbevares på køl, som vi gør herhjemme (som et af de eneste lande i verden), man skal bare være opmærksom på, at holdbarheden nedsættes, men I vil jo typisk alligevel bare købe 4-6 stk. ad gangen og spise dem ret hurtigt. Æg kan koges og tages med ud i det blå, hvis de har køkken med gryde på hostellet. Spejlæg til morgenmad er også en mulighed. Hvis I har adgang til en elkoger, kan man også sagtens koge æg i sådan én – det har jeg gjort masser af gange ;P Fyld den med koldt vand, læg æggene i, kog vandet, men pas på det ikke stødkoger så æggene går i stykker (måske er det nødvendigt at slukke, før elkedlen slår fra af sig selv), lad æggene ligge et par minutter i det næsten-kogende vand, kog op igen, vent, gentag til æggene har fået 8-9 minutter, skyl med koldt vand og vupti – hårdkogte æg til madpakken 🙂
Jeg plejer også at købe en lille bøtte salt til at peppe det hele lidt op med. Og så rejser jeg aldrig uden min lommekniv. Backpacker jeg, har jeg også oftest en plastictallerken, ske, gaffel, kniv og foldekop med. Tallerkenen kan bruges som spækbræt, og hvis man fx gerne vil lave en salat, kan man nemt blande den i en plasticpose (fryseposer er også en god ting altid at have et par stykker af med).
– Forberedelse: Hvis du allerede nu har en fornemmelse af, hvilke steder I skal hen, så prøv evt. at google stedets/byens/landets navn og se, hvad du finder. Nogle gange støder man nemlig på glutenfri/laktosefri/mælkefri spisesteder eller konditorier, som man simpelthen bare MÅ forbi og opleve 😉
Jeg håber det letter din bekymring lidt, og at du får en rigtig rigtig god tur 🙂
//Ane
Hej Ane.
I februar blev datter og søn inviteret ud og spise på restaurant Kanalen i Kbh. De ringer så derind dagen i forvejen for at høre, om der kan fås glutenfri mad. Ingen problem, svarer de.
Da de møder op dagen efter, spørger de igen for at være på den sikre side. Stadig ingen problem.. De får så maden, en tre retters menu. Fisk til forret, kød samt div tilbehør og noget chokoladekage til dessert.
De når ikke bussen hjemad, før min datters mave bliver helt tosset. Hun skal både kaste op og får voldsomme mavesmerter. Øv øv. Endelig troede hun kunne komme et sted og få glutenfri mad. Siden hun fik konstateret Cøliaki for tre år siden, har vi ikke spist ude ret meget. Både min søster og jeg har også Cøliaki.
Jeg ringer derind på restaurant Kanalen for at fortælle dem, at der må være kikset noget ang maden dagen før. Min datter var helt færdig dagen efter. For det tager nogle timer inden hun har ro i maven.
Jeg taler så med en dame som havde serveret for dem. Hun var mildest talt ikkesærlig imødekommende.
Jeg sendte dem så en mail hvori jeg spurgte om de ville give mig, når de havde fundet ud af hvad pokker der var sket. Hørte intet fra dem. Sendte dem en ny mail ca fjorten dage senere med samme spørgsmål. Og har stadig ikke hørt fra dem.
Så det var ikke en succeshistorie, desværre.
Mange hilsner
Tina Bryld Petersen
Æv en træls oplevelse!! 🙁
Men desværre ikke enestående. Det er simpelthen så frustrerende når sådan noget sker, og det værste er næsten, at der ikke bare sådan lige er nogen løsning på det. Ud over at vælge ting, der består af “rene” råvarer (fx hele stykker kød, salat, kartofler osv.), tit droppe desserten, og så være monster insisterende på at få dem til at tjekke alle varedeklarationer, selvom tjeneren synes det er surt.
Og desuden væbne sig med mere end sund skepsis, når nogen sætter “glutenfri” chokoladekage foran én. Jeg har selv prøvet det samme, hvor jeg tænkte “Det her sted ligner ikke sådan et sted, hvor de bare sådan lige kan diske op med en glutenfri chokoladekage”, så jeg spurgte nok for femte eller syvende gang den aften, om det, de havde sat foran mig nu også var glutenfrit. Tjeneren tjekkede og kom slukøret ud fra køkkenet igen, fjernede min tallerken og sagde “Øhm, den der skal du nok ikke lige spise”…
Jeg har det sådan: Det er mig der bliver syg, hvis jeg spiser noget forkert, og ansvaret for at det ikke går galt, tør jeg simpelthen ikke give fra mig og lægge over på folk, der ikke er specialister i det. Derfor er det vigtigt for mig at vide, HVAD der ER i det, jeg får serveret. Ikke bare, hvad der ikke er i. På den måde synes jeg, det er nemmere at kontrollere, hvad jeg får indenbords, og undgå fejltagelser – også selvom det betyder at tjeneren skal løbe frem og tilbage fra køkkenet og remse samtlige ingredienser op. So be it, bare jeg forbliver rask 🙂
//Ane
Bülows Kaffebar i Jægergårdsgade har forskellige glutenfri produkter til sulten såvel som den søde tand. Det er en hyggelig café, med en hjemmelig stemning som bruger gode og økologiske råvarer, og det kan varmt anbefales at tage et smut forbi.
I Århus
Hos Nordic Noodle på Nørrebrogade 29 er det muligt at spise glutenfrit. Man kan vælge risnudler eller ris og lækre saucer.
Hej
Jeg har søgt rundt i dine glutenfri opskrifter, for finde hvad for en af dem indholder GLUTENFRI KOKOSMEL?
for jeg fald over en opskrift sidste gang jeg var inde og se.. men kan ikke huske hvad jeg vil lave og der skulle man bruge GLUTENFRI KOKOSMEL…?
Hej Lone.
Al kokosmel er i udgangspunktet naturligt glutenfrit.
Medmindre selvfølgelig at det har været igennem et produktionsapparat, der har forurenet det med gluten.
Jeg mindes ikke at have omtalt glutenfri kokosmel nogen steder.
De af mine opskrifter, der indeholder kokosmel, er her:
http://www.frimad.dk/index.php/banan-blabaerpandekager-uden-mel/
http://www.frimad.dk/index.php/glutenfrit-broed-med-amarant/
http://www.frimad.dk/index.php/glutenfri-morgenboller/
http://www.frimad.dk/index.php/laktosefri-aebletrifli-med-kokosfloedeskum/
Vi var ude og spise på Jungshoved kro ved Præstø, Sydsjælland. Ved bordbestilling havde vi bedt om glutenfri/laktosefrit mad til min mand. Vi fik superlækker mad i rigelige mængder. Hans mad var gluten/laktosefrit med glutenfrit brød, sovs og lækker laktosefri is. Det kan varmt anbefales som spisested og som sted at holde selskaber!
Hej Karen.
Tak fordi du deler din erfaring. Dejligt at høre, der blev taget godt af jer 🙂
/Ane
Actually I would really like to create an English version. It’s just a matter of time resources… 🙂
I myself live in Aarhus, so unfortunately I don’t have that much local knowledge on the glutenfree opportunities in Copenhagen.
However, gluten free products can usually be found in bigger supermarkets like Kvickly and Irma, but they are quite pricey. Rema1000 shops have glutenfree basic foods like pasta and a few flour mixes that are reasonably priced, but not really anything “to-go”. You can also go to a special health food shops (called helsekostbutik in Danish). Their range of gluten free products are usually wider, and the shops should be easy to find in Copenhagen, I guess.
Sadly, Denmark really isn’t the easiest, best and most inspirering place to be gluten free – at least not if you want to eat like a Dane…
Very interesting I guess, woudl be useful to have an English version?
Could you also recommend a glutenfree restaurant in Copenhagen or a Baker or if there are any supermarket selling glutenfree prodocts?
Thank you, wiht best wishes