Glutenfri boller med lækker “rund” smag. Dufter fantastisk. Perfekte som glutenfrit morgenbrød eller som glutenfri fødselsdagsboller. Rig på fibre, nemme at lave, og så holder de godt på fugtigheden. Lad dig ikke slå ud af, at der står amarant i opskriften, selvom du aldrig har brugt det før 🙂
Så er jeg tilbage efter en liiiidt for lang sommerferie her fra bloggen! Jeg håber, I har haft det godt så længe og glæder jer til nye, glutenfrie smagsoplevelser i den kommende tid. Det gør jeg i hvert fald, og jeg kan se, at der er kommet mange nye medlemmer af FriMad.dk’s side på Facebook i den seneste tid, så det ser ud som om, flere gør det samme. Som medlem på FriMad.dk’s Facebook-side, får du en opdatering, når jeg lægger nye opskrifter ud på bloggen, så skynd dig at klikke “Synes godt om” derinde, hvis du ikke allerede har gjort det 🙂
Siden sidst er der sket en masse. Jeg har blandt andet været på rundtur i Kina, forbi utallige madblogs på nettet og i noget så eksotisk som København og hente glutenfri inspiration. Så nu er min lille idéblok fyldt med en masse sjove udkast til opskrifter, som jeg glæder mig til at prøve af …når jeg får tid – for det kniber det lidt med for øjeblikket, da jeg både er startet på nyt studie og nyt arbejde fornylig.
Siden sidst er mit elskede digitalkamera desuden afgået ved døden. Men nu har jeg endelig fået købt et nyt, som det bliver feeeedt at lege madfotograf med!!!
Nå, men du er sikkert klikket herind for at få den der opskrift på glutenfri morgenboller, som overskriften lover. Opskriften minder ret meget om de andre glutenfrie amaranthboller, som jeg har skrevet om før, men dem her er både nemmere og hurtigere, fordi amaranten ikke først skal koges.
Jeg har fundet hel amarant i SuperBrugsen til 16 kr. for 500 g, hvilket er ret billigt for en glutenfri bageingrediens – og så er amarant desuden væsentligt sundere end alle de andre slags glutenfri meltyper, der ellers findes. Og jeg er VILD med smagen!
De færdige boller kan selvfølgelig også fryses. Lav eventuelt dobbelt portion og frys halvdelen af dejen ned, inden den formes til boller – så er det hurtigt at få nybagt morgenbrød i weekenden.
Til 12 stk. glutenfri boller:
2 spsk Fiber HUSK (den gule)
1 tsk honning
½ pk. gær
lidt salt
6 dl lunkent vand
75 g kokosmel
200 g majsmel
200 g amarantmel (jeg kværnede 200 g hel amarant i min kaffekværn)
150 g frø eller kerner (jeg brugte 100 g solsikkekerner og 50 g sesam)
2 tsk rosmarin (gerne med lidt top på)
Fremgangsmåde:
Bland husk, honning, gær og salt sammen med vandet og pisk det, til det gelerer. Jeg brugte røremaskine, men man kan sagtens bruge en elpisker og en almindelig skål i stedet for.
Bland alle de tørre ingredienser samt rosmarin godt sammen og rør dem i geléen.
Form 12 lige store boller og sæt dem på bagepapir. Det er nemmest at gøre med en ske, der er dyppet i koldt vand. Lad dem hæve i 30 minutter.
Bages i 1 time og 15 minutter ved 175 grader (ja, de skal have så lang tid).
Og så dufter der så dejligt i hele hytten….
13 kommentarer
Hej Ane
Kan se du har været på rundtur i Kina. Hvordan er det at leve glutenfrit i Kina – er det til at have med at gøre?
Vh. Pia
Hej:)
Tak for en fantastisk side!
Har lidt spørgsmål.
Kan jeg erstatte gær med øko bagepulver i dine opskrifter ?
Og hvad er grunden til du fortrækker gær fremfor bagepulver ?
Jeg tåler ikke gær, men ville bruge naturligt øko bagepulver fx fra urtekram. Har du erfaring med brug af det?
Hej Malene.
Jeg ved det faktisk ikke, men jeg synes ikke det er helt dumt at forsøge. Både gær og bagepulver er hævemidler. De virker på forskellig måde, men jeg er faktisk ikke helt klar på, hvad forskellen er, ud over at gær er levende og lever af sukker, mens bagepulver hæver ved en kemisk forbindelse, der opstår i ovnens varme, hvor der udvikles luft. Jeg har en opskrift på Glutenfri valnøddeflutes uden gær, hvor jeg bruger bagepulver i stedet for gær, og det fungerer rigtig fint. Måske den kan være en hjælpende hånd ift. hvordan du kan gøre 🙂
God bagelyst – hvis du har lyst, må du meget gerne vende tilbage og dele din erfaring med bagepulver i opskriften i stedet for.
Venligst,
Ane
Hvis man ikke har amarantmel, hvad kan man så eventuelt bruge i stedet?
Quinoamel er også en mulighed. Måske boghvede også kunne gå.
Sikke en lækker opskrift! Vil straks kaste mig over den. Men har lige et par spørgsmål: Kan man bruge bagepulver i stedet for gær? Er det varmluftsovn du bruger?
Bumbum, det med bagepulver er et godt spørgsmål. For at være ærlig, så aner jeg det ikke. Men jeg vil gerne høre, om det fungerer, hvis du prøver 🙂
Varmegraderne er altid for almindelig ovn, medmindre andet er angivet. Indimellem skriver jeg dog “(ikke varmluft)” i paraetes, og det er for at understrege, at resultatet ikke bliver så godt med varmluft. I mange tilfælde kan man nemlig sagtens bruge varmluft, selvom varmegraderne er angivet til almindelig ovn. Bruger man varmluft, skal man bare lige huske at sænke temperaturen med 15-20 grader.
/Ane
Sikke en fin blog med lækre opskrifter 🙂 Jeg forsøger at holde mig fra gluten, mælkeprodukter samt sukker og gær. Kan man erstatte gæren med bagepulver?
Tak for inspiration
Hilsen Stina
Hej Stina.
Jeg ved det faktisk ikke, og kan ikke helt regne ud, om det vil fungere på samme måde. Men jeg vil gerne vide, om det virker, hvis du prøver det af 🙂
/Ane
Hej Ane.
Tusind tak for en fed blog – rigtig god inspiration for en helt ny nybegynder som mig!!!
Når du skriver gul HUSK hvad er det så?? for jeg kender kun den grønne???? og rosmarin er det så frisk rosmarin eller tørret??
Håber du vil hjælpe 🙂
Kh
Anja
Hej Anja.
Det kan du lige tro, jeg vil 🙂
Der findes to slags husk:
Der er den grønne husk (altså i en grøn æske), man både kan bruge i sit bagværk og tage som en slags kosttilskud mod irritabel tyktarm og alt muligt andet. Det er almindelige loppefrøskaller eller psyllum-frøskaller, som de også kaldes, og det kan købes i flere supermarkeder.
Og så er der den gule husk, der hedder Fiber Husk (fås i en gul pakning). Gul Husk er pulveriserede loppefrøskaller og skal kun bruges til bagning. Det har en kraftigere virkning end grøn husk, og derfor skal man bruge dobbelt så meget grøn husk som gul husk, hvis man vil bytte om i en opskrift.
I forhold til rosmarin, så er det tørret. Hvis du skulle være så heldig at have frisk rosmarin, skal du nok kun bruge halvdelen, for frisk smager af meget mere end tørret.
Jeg håber, det var en hjælp til at komme videre 🙂
Ane
Hej Ane.
Okay mange tak for hjælpen!!
Men det vil sige at det er fuldstændig lige meget om man bruger grøn eller gul HUSK??? Der er ikke forskel på indholdet af produktet hvor noget er bedre end andet?? (Andet end jeg skal bruge dobbelt så meget af den grønne hvis det er som du skriver 🙂 )
Må ud og lede efter tørret rosmarin så 🙂
Kh
Anja
Ja, gul og grøn husk kan uden videre byttes ud med hinanden, hvis man bare sørger for at halvere/fordoble mængden. Det er det samme – eneste forskel er, at gul husk er pulveriseret.
Du kan sagtens bruge frisk rosmarin, hvis du har det 🙂
God bagelyst 🙂