Åh, glutenfrie makroner! Sprøde, søde og med den lækreste mandelaroma. Perfekt i enhver gammeldags æblekage, som et crunchy lag i en lagkage eller i en rabarbertrifli. Eller som bund i en glutenfri Sarah Bernhard kage.
Hvor har jeg dog savnet makroner! Og hvor har jeg ledt og læst varedeklarationer i diverse supermarkeder, fordi jeg simpelthen ikke kunne få ind i mit hoved, hvorfor man behøver stoppe hvedemel i makroner!? Ikke desto mindre er det noget, som næsten alle producenterne gør. Og hvis man en enkelt gang skulle finde nogen uden, har de tilsat dextrose eller glykosesirup, og så er det et fedt for mig, for jeg kan bare ikke tåle det.
Men nu har jeg altså lavet glutenfri makroner selv. Og det gik mega godt! De fik den rigtige konsistens og smagen var fantastisk.
Det var ret hurtigt og enkelt, men næste gang tror jeg, jeg laver (mindst) dobbelt portion. De kan jo holde sig i evigheder i en lufttæt beholder, og så har man dem altid ved hånden som ingrediens, når man lige står og mangler dem. (For hvis man først skal til at fremstille makronerne fra bunden, når man har lyst til at lave æblekage, ved man jo godt, at man ikke lige får det gjort).
Nå, men her er opskriften:
Ingredienser
- 50 g mandler, finthakket (jeg brugte min kaffekværn)
- 150 g sukker (jeg brugte rørsukker)
- 1 æggehvide (her er det tit smart at gemme æggeblommen til glutenfri kagecreme)
- Evt. et skvæt mandelessens eller 1/2 bittermandel, hvis man har sådan en (den skal selvfølgelig kværnes med de andre mandler)
Fremgangsmåde
- Sørg for at mandlerne males til fint mel; det er lettest at få helt fint i en kaffekværn, men ellers går det nok i en minihakker eller i foodprocessoren. Nogle bruger en stavblender med fint resultat.
- Mandelmel, mandelessens, sukker og æggehvide fyres i en foodprocessor og køres til massen er ensartet.
- Læg et stykke bagepapir på en bageplade og brug to teskeer til at sætte små(!) klatter dej med jævne mellemrum over hele pladen. Makronerne hæver en del, så klatterne skal dels ikke være særlig store; dels skal de ikke sættes for tæt.
- Makronerne bages ved 150 grader (almindelig ovn) i 25-30 minutter, til de begynder at blive let gyldne.
- Lad dem afkøle på en rist, når de er færdigbagte. De skal være helt afkølede før du hælder dem i en kagedåse eller på glas, hvor de kan opbevares i måneder – hvis de da ikke bliver spist inden da!
1 kommentar
Skal mandlerne være smuttede til markronerne