Der er rigtig mange danske hverdagsretter, der indeholder gluten og laktose, men uden at de egentlig behøvede at gøre det. Eller de kan i hvert fald sagtens laves uden. Også uden at de bliver mindre gode af den grund.
Tit tilsætter man mel eller mælkeprodukter for at give fylde (billigt) eller en særlig konsistens, og det er jo surt for os, der ikke kan tåle det.
Men heldigvis er det ret ofte kun nogle ganske små ting, der skal ændres for at retten kan blive glutenfri, og mælkeprodukter kan ofte udelades eller slet og ret erstattes af vand.
Sådan er det for eksempel med frikadeller.
Frikadeller kan sagtens laves uden mel og uden mælk, og selvom det virkelig ikke er raketvidenskab, kommer her hvordan jeg gør.
Fremgangsmåden til glutenfri frikadeller kan bruges til frikadeller af enhver art – uanset om det så er almindelige frikadeller af svinekød og/eller kalvekød, oksefrikadeller, lammefrikadeller, kyllingefrikadeller eller fiskefrikadeller. Det er dejlig nem og velsmagende hverdagsmad.
Glutenfri frikadeller på den nemme måde
En af de ting, der gør det ekstra nemt at lave frikadeller er, hvis man har en foodprocessor. For så fyrer man ganske enkelt bare det hele deri og vupti, så har man en fars.
Og hvis man så ovenikøbet – som jeg gør – smider dem i ovnen, hvor de kan stå og passe sig selv, i modsætning til på panden, holder man virkelig arbejdstiden på det minimale.
Det kan varmt anbefales at lave flere, end du skal bruge, for de er super at have med på madpakken de følgende dage, og de er også fine at have liggende i fryseren til en gang, hvor det bare skal være lidt nemt.
Nemt tilbehør: Bønnefritter og salat
Nemt tilbehør er at smide en pose frosne bønner (haricot vertes) på en anden bageplade med bagepapir. Vend dem i olivenolie, salt og lidt timian og giv dem 35 minutter i ovnen til de begynder at blive sprøde.
Bønnefritterne kan med fordel spises med mayonnaise, der er rørt op med lidt presset hvidløg.
Jeg plejer også at lave en salat til. Den på det øverste billede er vist bare hakket grønkål og nogle både af rødløg, der kort er svitset i et par spsk. æblecidereddike; blandet sammen med æbletern, gulerodstern/jordskokketern og hakkede hasselnødder. Overhældt med citronsaft.
Ingredienser
- 400-500 g hakket svinekød eller kalve-/svinekød
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- Persille – tjah, som og hvis du synes (kan både være frisk og frossen)
- 1-2 æg
- Evt. vand
- Evt. maizena majsstivelse, pofiber, rismel eller majsmel,
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Jeg plejer at lave det hele i min foodprocessor, fordi det simpelthen er så nemt. Har du ikke en foodprocessor, kan du sagtens hakke tingene på almindelig vis med kniv og spækbræt og røre farsen sammen i en skål. Nå, men jeg starter med at hakke persille, løg og hvidløg.
- Så tilsætter jeg kød og salt og rører/kører det godt sammen.
- Så røres æg(gene) i. Det varierer lidt fra gang til gang, om der skal ét eller to til, men det kommer sig ikke så nøje.
- Hvis farsen er for fast i det, tilsætter jeg lidt vand. Hvis den er for splasket, tilsætter jeg en form for glutenfrit mel. Og nogengange tilsætter jeg lidt af begge dele bare for at få farsen til at fylde lidt mere og blive lidt mere luftig.
- Jeg steger frikadellerne i ovnen: Dvs. jeg former frikadellerne med en spiseske, som jeg indimellem dypper i vand. Frikadellerne sættes på en bageplade, der er beklædt med bagepapir.
- Steges i ovnen ved 200 grader (eller 180 grader varmluft) i 25-35 minutter, afhængig af størrelsen på dunserne. Dunserne kan selvfølgelig også steges i olivenolie på panden, hvis man foretrækker det.
3 kommentarer
De er intet mindre end fantastiske. Er ny i glutenfri kost, så prøver mig frem. Det er absolut ikke sidste gang jeg har lavet dine frikadeller. Tak
Dejligt at høre. Velbekomme 🙂
Giver dig fuldstændig ret. Mælk og gluten et i de mest mærkelige ting og ganske unødvendigt, men som fyldstof. Jeg bil med glæde prøve dine opskrifter af.