Glutenfri æblekage med mandellåg

0

Det er blevet efterår, og bladene falder af træerne. Og det gør æblerne også! Men i stedet for at smide nedfaldsæblerne ud, kan de snildt koges til æblemos og indgå i en lækker glutenfri æblekage. Her er en opskrift på sådan en med bagt æblemos. Den er glutenfri og mælkefri – og imodsætning til så mange andre glutenfri opskrifter på æblekage, indeholder den heller ikke havre.

Glutenfri æblekage med bagt æblemos

Jeg har fået en ny yndlingsæblekage. Den er nem, og alle omkring mig elsker den. Og så er det alletiders mulighed for at få brugt alle de nedfaldsæbler, jeg har i min kolonihave!

Jeg har længe gået og fantaseret om glutenfri apple crumble, men jeg må desværre erkende, at jeg simpelthen ikke kan tåle havre, og det skal der stort set i alle de opskrifter, jeg har kunnet finde. Jeg har selvfølgelig min gamle opskrift på almindelig glutenfri æblekage, hvor æblerne ligger dekorativt i skiver oven på kagen, men da nedfaldsæbler ikke altid er så kønne igen, er en kage baseret på æblemos indimellem en bedre idé 😉 Og så smager det ikke mindst fantastisk.

Indtilvidere har jeg bagt den til min familie og til mit arbejde – med stor succes – og nu har jeg lavet et par fryseposer med æblemos, som ligger klar i fryseren til optøning, næste gang jeg senere på sæsonen igen får en craving for æblekage eller måske æbletrifli 😛

Kagen er ret simpel. Den består af et lag æblemos og et lag sød og crunchy kagedej som glutenfrit mandellåg. Den er mere dessertagtig end egentlig kageagtig, så skal spises med ske. Den er allerlækrest, når den serveres lun med en form for syrlig, mælkefri yoghurt/creme fraiche til. Jeg har selv brugt sojayoghurt, men hjemmelavet kokosyoghurt (som jeg nok skal lægge en opskrift op på snart!) passer endnu mere perfekt.

Æblekagen er ikke fryseegnet, når den er færdigbagt, men æblemosen kan sagtens puttes i en frysepose og ligge klar til action.

Ingredienser

Til æblemosen:

  • Æbler, gerne nedfaldsæbler
  • Evt. lidt sukker, kanel og vanille, men det behøves ikke her

 

Til mandellåget:

  • 100 g vegetabilsk margarine (f.eks. Naturli, Ama eller Fri. Det kommer sig ikke så nøje, men du kan ikke bruge olie)
  • 1 dl sukker
  • 2 æg
  • 2 dl mandler, hakket groft
  • Evt. 1 tsk vanillepulver eller vanillesukker
  • Evt. et par drys kanel

Fremgangsmåde

  1. Æblemos: Vask æblerne, fjern kernehuse plus eventuelt grimme pletter, og skær æblerne i små stykker. Det er sjældent nødvendigt at skrælle dem.
  2. Put æblestykkerne i en gryde, evt. med et lille skvæt vand i bunden og kog det hele op. Lad det stå og simre ved middel-lav varme indtil æblestykkerne er møre og blevet til en lækker æblemos.
  3. Mandellåg: Start med at røre margarine og sukker sammen i en plasticskål. I starten virker det lidt umuligt, men det skal nok blande sig efterhånden. Jeg plejer bare at bruge en grydeske.
  4. Slå så de to æg ud i skålen og rør dem sammen med sukker-margarine-blandingen.
  5. Blend mandlerne groft i en form for minihakker/foodprocessor eller ved hjælp af en stavblender. Det er rigtig fint, hvis det bliver en ujævn blanding af lidt grove stykker og fint mandelmel. Dog skal det ikke blendes så meget, at det begynder at blive til nøddesmør 😉
  6. Hæld hakkede mandler, vanille og kanel i blandingen og rør godt rundt med grydeskeen til dejen er nogenlunde jævn.
  7. Bagning af kagen: Fordel æblemosen jævnt i et tærtefad. Fordel derefter mandeldejen over æblemosen, så den danner et låg.
  8. Æblekagen bages i ovnen ved 175 grader (almindelig, ikke varmluft) i ca. 30 minutter.

Del.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.